Saveti

Koža i psiha 

Dok pregledavamo kožu, razmatramo i psihosomatski aspekt, jer je koža receptivni organ visoko reaktivan na emocije. Iskustva nam pokazuju da promene raspoloženja utiču na funkciju kože. Opšte je poznato da koža bledi u strahu, a crveni usled nepijatnosti. Učestalost psihodermatoloških manifestacija na koži u dermatološkoj praksi pokazuje višestruku povezanost kože i psihe. Empatija lekara tokom komunikacije osnažuje pacijenta da istraje u nameri savladavanja osećaja zabrinutosti koje izaziva oboljenje na koži. 

Akne 

Kada su akne u pitanju, najbolje je da se prvo ili bar što pre obratite dermatologu. Akne imaju hroničan tok, vrlo su zahtevne za terapiju i samo stručna pomoć i procena, uz redovne kontrole doprinosi najpre poboljšanju, a zatim i izlečenju. Nema univerzalno primenjivog protokola. Neadekvatna nega, kao i odlaganje i/ili izostanak lečenja mogu imati posledice poput ožiljaka, tamnih fleka i narušene teksture kože. Razvojem tehnologija, u ponudi su i nova rešenja, ali što pre započnemo lečenje aktivnih upalnih procesa, pre ćemo stići do zadovoljavajućih rezultata. 

Svrab 

Dermatolozi svakodnevno pregledavaju pacijente čija je dominantna tegoba svrab. Svrab je simptom, a ne bolest. Možemo ga definisati kao neprijatan osećaj koji izaziva želju za češanjem zahvaćenog područja. Svrab u znatnoj meri utiče na kvalitet života pacijenta. Može, ali i ne mora biti praćen vidljivim promenama na koži, kao i tragovima češanja. U zavisnosti od starosti pacijenta, opšteg zdravlja i lokalnog statusa kože u trenutku pregleda, dermatolog će Vas sprovesti kroz dijagnostički algoritam i uputiti na dalje analize, uz dat savet o nezi kože. 

Melanom kože i sluzokoža 

Melanom je maligni tumor kože koji beleži izraziti porast incidencije poslednjih godina. Podela melanoma je izvršena na osnovu kliničkih, histopatoloških i bioloških karakteristika, a za pacijente je važan samopregled kože koji je velika prednost upravo zbog dostupnosti. Koristan inicijalni algoritam koji Vas alarmira da se obratite lekaru je ABCD pravilo koje podrazumeva: nalaz asimetrije(engl. Asymmetry), nepravilnost ivice(engl. Border), prisustvo više boja(engl. Color) i promena prečnika(engl. Diameter). Pojava nove pigmentovane promene kod osoba starijih od 30 do 40 godina zahtevaju neodložan pregled i dermatoskopiju kao veoma korisnu dijagnostičku metodu u proceni sumnjivih lezija.  

Atopijski dermatitis 

Dermatološka praksa podrazumeva svakodnevno i pacijente sa dijagnozom atopijskog dermatitisa. Naš  zadatak je da detaljno objasnimo pacijentima, a mnogo češće roditeljima naših malih pacijenata da pravilnom higijenom i negom možemo produžiti periode bez simptoma ili ih značajno ublažiti. Obavezni deo ove specifične nege čine sindeti(sapuni bez deterdženata), uljane kupke i emolijensi. Preporuka dermatologa su isključivo dermokozmetički preparati. Mnogo je pitanja na temu atopijskog dermatitisa i mnogo važnih saveta u vezi sa prilagođavanjem uslova životnog okruženja pacijenta. S obzirom da je reč o hroničnom oboljenju, samo svakodnevna adekvatna higijena i nega uz individualni tretman tokom faze pogoršanja doprineće značajnom olakšanju tegoba.